Şub 21
QR Kod nasıl çalışır? QR Kodun modülleri nasıl bir araya gelir? QR Kod tasarımı nasıl yapılır? QR Kod ne kadar veri depolayabilir? Gibi sorulara cevap arayacağız.
STEBİLİŞİM blog’tan herkese merhaba, sizleri bu yazımızda QR Kodun veya Türkçe adıyla Karekod’un nasıl çalıştığını keşfetmeye davet ediyoruz.
Her yerde bulunan bu kod, 2 boyutlu bir barkoddan başka bir şey değildir, bu nedenle bir barkoda çok benzer, ana avantajı ikincisinden daha fazla bilgi depolayabilmesidir. Bir QRCode, 2953 bayta veya 2,9 KB'ye kadar veri depolayabilir.
QR Kodun Tarihi
QR kod, akıllı telefonlarımızdan çok daha eskidir, bu kod 1994 yılında Denso-Wave şirketi tarafından icat edildi. Şaşırtıcı görünse de QR Kod ilk tasarlandığında Toyota fabrikalarında yedek parça nakliyesini takip etmek için kullanıldı.
Denso Wave, 1999'da QR Kod'u telifsiz hale getirdi, ardından QR Code, akıllı telefonların daha yaygın hale gelmesini beklemek zorunda kaldı.
QR Kod Nasıl Çalışır?
Öncelikle her QRCode beyaz ve siyah karelerden oluşur ve bu karelere modül adı verilir. Bu modüllerin bazıları örtülmemeli veya değiştirilmemelidir, aksi takdirde kod taranmayacaktır.
Aşağıda farklı modülleri vurgulayan bir resim bulunmaktadır gelin bu resimden yola çıkarak QR Kod’un nasıl çalıştığını anlayalım.
QR Kodun Modülleri
- Kırmızıyla vurgulanan üç büyük kare konum işaretleridir. Okuyucuya QR Kodunun kenarlarının nerede olduğunu söylerler.
- Küçük kırmızı kare bir hizalama işaretçisidir. Okuyucu için her şeyin doğru bir şekilde hizalandığından emin olmak için bir referans noktası görevi görür. Daha büyük boyutlu kodlarda bu karelerden birkaç tane vardır.
- Kırmızı bantlara “zamanlama desenleri” denir. Satırların ve sütunların konumunu tanımlarlar.
- Yeşil bölümler okuyucuya QR Kodunun biçimini, bunun bir metin mi, bir web sitesi mi yoksa başka bir şey mi olduğunu gösterir.
- Son olarak, mavi renkli modüller sürüm numarasını temsil eder, yani ne kadar çok modül varsa, sürüm o kadar büyük olur. 177 * 177 modülleri temsil eden v40'a kadar.
Tüm bu modüller incelendikten sonra, tüm gri kısım kaldı:
Kalan modüller 8 ile gruplandırılır ve bu nedenle bir bayt oluşturur . (Bir bayt 8 bitten oluşuyordu).
QR Kod Tasarımı
QRCode ile harika olan şey, bu kodun bir kısmının hasar görmesi önemli değil, çünkü matematikçiler Irving S. Reed ve Gustave Solomon tarafından icat edilen mükemmel kod olarak adlandırılan Reed-Solomon koduna dayanan bir hata kendi kendini düzeltme sistemi var.
Bu sistem kodun bir kısmının doğru okunmasını engellemeden kapatılabilmesini sağlar. Bu sayede QR Kod'lara grafik öğelerini entegre ederek daha güzel hale getirebiliriz...
Bazı örnekler: