Oca 15
Web Tasarım Şirketleri ve Firmaları
Web tasarım şirketleri ve firmaları İstanbul ve tüm şehirler için geçerli olmakla birlikte arama yaptığınızda Google sizlere yüzlerce sonuç gösterecektir ama gördüğünüz sonuçlardan birçoğu şirket veya firma değil. Yapılan araştırmalara göre Web Tasarım ve Yazılım alanında hizmet verenlerin %68’i freelance(serbest çalışan) olarak hizmet vermekte yani vergi mükellefi değil; haliyle bu durumda müşteriler için sorunları beraberinde getirmekte. Hizmet aldığı yerden bir fatura veya sözleşme talep edemeyeceği gibi ödemesini yaptığı işin karşılığını alamadığı zaman karşısında şikâyet edebileceği bir insan dahi bulamayabiliyor ve birçoğu sahte referanslar vererek güven sağlamaya çalışmaktadırlar.
Şirket/Firma Olduğunu Nasıl Anlarım?
Aldığınız hizmete dair bir fatura istediğiniz durumda size faaliyet verdiği isimle fatura kesebiliyor ve bir sözleşme sunabiliyorsa vergi mükellefi bir şirket olduğunu anlayabilirsiniz.
Neden Şirket Olması Gerekiyor?
Kurumsallaşma yolunda atılan ilk adımlardandır “kurumsal web sitesi” sahibi olmak ve sizle beraber gelişip güçlenmesi gerektiği durumlar olabilir bununla birlikte “kurumsal web sitelerinin” güncellenme ihtiyaçları da olabilir. Bir web tasarım şirketi ile çalıştığınızda bu güncellemeler sözleşmeleriniz açıkça belirtilir ve siz ihtiyaç duymasanız dahi otomatik olarak güncellenir ama şirket olmayan bir web tasarımcı ile çalışıyorsanız bir süre sonra farkında olmadan o kişinin peşinden koşmaya başlıyorsunuz ve web sitenizi satın aldığınız rakamlardan daha büyük rakamlar size sunulmaya başlıyor. Bu sebeple karşınızda gerçekten bir şirket olduğuna ve sözleşmenizde konuşulan her şeyin yer aldığına emin olmalısınız. Daha detaylı bilgi için "Kurumsal Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalı" başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.
Şirketlerin fiyatları neden daha yüksek?
Web Tasarım ve Yazılımda T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Sirküleri açıkça belirtildiği gibi %18 KDV ve bununla birlikte ortalama %25 yıllık gelir vergisi tutarını şirket olarak faaliyet gösteren her kurum ödemekle mükelleftir buda demek oluyor ki; 1000 Türk Lirası olan bir hizmetin önce 180 Lirası kalan 820 Türk Lirası’nın ortalama 225 Türk Lirası devlete vergi olarak gitmektedir. Buda demek oluyor ki şirketin sizden kazancı 1000 Lirada 595 Lira işte bu sebepten dolayı şirket unvanına sahip olmayanlar size bu hizmeti 595 Lira olarak sunabiliyorlar. Tabi tüm haklarınızı hiçe sayarak ve size korkular yaşatarak.